Chřestová polévka speciál
Potřebné suroviny:
- 300 g chřestu
- 30 g čerstvého másla nejméně 82% tuku
- 30 g hladké pšeničné mouky
- 200g oloupaných brambor
- sekaná petrželová nať
- sůl
Postup přípravy polévky:
- Nejprve chřest omyjte pod studenou vodou, opatrně ho oloupejte, odstraňte dolní tvrdé konce a v hrnci jej vařte nad párou s použitím napařováku. Dolní odřezané části dejte vařit přímo do vody pod pařníkem.
- Z másla a mouky udělejte velmi světlou jíšku (základ pro omáčky a polévky). cca 1:1
- Jakmile je chřest v napařováku dostatečně měkký, přilijte k jíšce vodu, ve které se vařil chřest, a dolní části chřestu vymačkejte do polévky, než je vyhodíte. Doplníme vodu na 1,2 l přidejte oloupané a nakrájené brambory na kostičky, osolte a vařte, dokud nejsou brambory měkké.
- Chřest uvařený v napařováku nakrájejte na asi 1 cm dlouhé kousky a přidejte je do polévky, aby se prohřály. Přimíchejte nasekanou petržel a ihned podávejte.
Tipy:
- Polévku můžete posypat jemně nastrouhaným sýrem, jako je parmezán nebo podobný
- Pro slavnostnější variantu do hotové chřestové polévky přidejte nakonec čerstvé, omyté krevety.
- Namísto brambor můžete také do polévky přidat domácí polévkové nudle.