Kubajzovo Grahamové housky

Recept na Kubajzovo Grahamové housky

Dle svého jsem si připravil postup na za mě výborné grahamové housky bez zbytečných chemických zlepšováků. 

  1. Do mísy jsem si navážil poměr mouky.
  2. Uprostřed jsem vyhloubil důlek, kam jsem nadrobil droždí, lehce zacukroval, zalil cca 1/4 vody a nechal vzejít.
  3. Dolil jsem zbytek vody a přidal sůl.
  4. Vložil jsem mísu do hnětače a nechal lehce zamíchat cca 1-2 minuty. 
  5. Poté jsem přidal nakouskované odvážené sádlo.
  6. Následuje hnětení do stavu kdy je těsto pěkně elastické. cca 12-15 minut. 
  7. Když mám dobře vyhněteno nechám v míse těsto odpočinout cca 10 minut. 
  8. Těsto si rozdělím na 80g dílky.
  9. Z jednotlivých dílků vyválím souměrné válečky cca 30cm dlouhé a pletu jednopramenné housky. 
  10. Housky skládám na plech. Z 500g mouky je to akorát jeden plech. 
  11. Naskládané housky zvlhčíme rozprašovačem a necháme kynout 30-45minut. 
  12. Jakmile jsou housky dobře nakynuté opět je zvlhčíme rozprašovačem a posypeme dle libosti. 
  13. Vložíme do rozehřáté trouby na 210°C (režim pečení dle trouby) péct 13-16 minut podle toho jak máte rádi propečené pečivo. 
  14. Po upečení lehce zvlhčíme rozprašovačem aby byli housky v lesku. 
  15. Dobrou chuť. Pozor nespalte si mlsné huby. :-D

 

Suroviny na 8ks housek

Voda 30°C - 280g
Kvalitní droždí 21g
Pšeničná mouka celozrnná jemná 250g
Pšeničná mouka celozrnná graham 250g
Sůl 12g
Sádlo 50g

Posyp:
Sezamová semínka
Chia semínka

Drobné poznámky k běžnému postupu:

  • Hnětení cca 12minut
  • Kynutí 30-45 minut
  • Pečení horký vzduch 220°C 15 minut
Zpět do obchodu