Recept na Kubajzovo Grahamové housky
Dle svého jsem si připravil postup na za mě výborné grahamové housky bez zbytečných chemických zlepšováků.
- Do mísy jsem si navážil poměr mouky.
- Uprostřed jsem vyhloubil důlek, kam jsem nadrobil droždí, lehce zacukroval, zalil cca 1/4 vody a nechal vzejít.
- Dolil jsem zbytek vody a přidal sůl.
- Vložil jsem mísu do hnětače a nechal lehce zamíchat cca 1-2 minuty.
- Poté jsem přidal nakouskované odvážené sádlo.
- Následuje hnětení do stavu kdy je těsto pěkně elastické. cca 12-15 minut.
- Když mám dobře vyhněteno nechám v míse těsto odpočinout cca 10 minut.
- Těsto si rozdělím na 80g dílky.
- Z jednotlivých dílků vyválím souměrné válečky cca 30cm dlouhé a pletu jednopramenné housky.
- Housky skládám na plech. Z 500g mouky je to akorát jeden plech.
- Naskládané housky zvlhčíme rozprašovačem a necháme kynout 30-45minut.
- Jakmile jsou housky dobře nakynuté opět je zvlhčíme rozprašovačem a posypeme dle libosti.
- Vložíme do rozehřáté trouby na 210°C (režim pečení dle trouby) péct 13-16 minut podle toho jak máte rádi propečené pečivo.
- Po upečení lehce zvlhčíme rozprašovačem aby byli housky v lesku.
- Dobrou chuť. Pozor nespalte si mlsné huby. :-D
Suroviny na 8ks housek
Voda 30°C - 280g
Kvalitní droždí 21g
Pšeničná mouka celozrnná jemná 250g
Pšeničná mouka celozrnná graham 250g
Sůl 12g
Sádlo 50g
Posyp:
Sezamová semínka
Chia semínka
Drobné poznámky k běžnému postupu:
- Hnětení cca 12minut
- Kynutí 30-45 minut
- Pečení horký vzduch 220°C 15 minut